Mik a jó pajzsmirigy labor értékek?

Mik a jó pajzsmirigy labor értékek?

 

A pajzsmirigy laboratóriumi értékek azért vannak, hogy segítsenek az orvosoknak és egészségügyi szakembereknek megérteni a pajzsmirigy működését és az esetleges problémákat. Fontos megjegyezni, hogy az optimális értékek kissé változhatnak a laboratóriumok és az orvosok között, és a laboreredményeket mindig az orvos értékeli és értelmezi a páciens teljes klinikai képével együtt. Az alábbiakban bemutatom a pajzsmirigy laboratóriumi vizsgálatok közül néhány fontos értéket:

tumormarker-vizsgalat-511_4.jpg

TSH (Thyroid Stimulating Hormone):

Normális tartomány: Kb. 0.4 - 4.0 mIU/L (mikrointernational unit/liter)
A TSH a pajzsmirigy működését szabályozó hormon. A magas TSH értékek alacsony pajzsmirigyfunkciót (hipotireózist) jelezhetnek, míg alacsony TSH értékek magas pajzsmirigyfunkciót (hipertireózist) jelezhetnek.
Szabad T4 (Free Thyroxine):

Normális tartomány: Kb. 0.8 - 1.8 ng/dL (nanogram/deciliter)
Az FT4 a pajzsmirigy által termelt hormon szintjét mutatja. Az alacsony FT4 értékek alacsony pajzsmirigyfunkciót jeleznek, míg a magas FT4 értékek magas pajzsmirigyfunkciót jeleznek.
Szabad T3 (Free Triiodothyronine):

Normális tartomány: Kb. 2.3 - 4.2 pg/mL (picogram/milliliter)
Az FT3 a pajzsmirigy másik fontos hormonja. A normális FT3 szint fontos a megfelelő anyagcsere és energiaszint fenntartásához.
Tiroxin (T4) és Trijódtironin (T3):

Normális tartomány: A referenciaértékek laboratóriumonként változhatnak.
A T4 és T3 a pajzsmirigy által termelt hormonok. A T4 előhormon, amelyből a szövetekben képződik a biológiailag aktívabb T3 hormon.
Fontos megérteni, hogy a laboratóriumi értékek mindig az egyéni egészségi állapottal és klinikai tünetekkel együtt értékelendők. Néha a tünetek és laboreredmények nem teljesen egyeznek meg, és az orvosnak szélesebb képet kell alkotnia az egyéni helyzetről. Ha aggódik a pajzsmirigyével kapcsolatban, mindig konzultáljon az orvosával vagy egy endokrinológussal, aki segíthet meghatározni, hogy a laboratóriumi értékek milyen kezelést vagy intézkedéseket igényelnek.